čtvrtek 28. ledna 2016

Recenze: Elusion

Autor: Claudia Gabel, Cheryl Klam
Počet stran: 296
Série: Elusion
Díl v sérii: první
Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání ČR: 2014
Jsem vmáčknutá mezi nehybná těla, takže mám sotva dost místa se nadechnout. Snažím se sama sebe uklidnit, že už budu v Traxxu jen chvilku - maximálně čtvrt hodiny, pokud teda nebude mít na expresní lince ve Vnitřním sektoru zpoždění. Snažím se nevnímat pronikavý chlad, který vychází z průduchů zařízení na čištění vzduchu nad mojí hlavou. Chlad mi proniká kůží na holých rukou. 
Ve vlaku panuje strašné ticho, zhruba sto lidí sedí namačkaných na sedadlech úplně bez hnutí - hlavy se jim kynklají a oči mají zakryté elegantními brýlemi univerzální velikost. Evidentně jsem jediná, kdo si všímá té zimy nebo velkých shluků rafinérií na syntetickou ropu, které se míhají za břečkou zastříkaným oknem rychlostí 300 kilometrů v hodině; jediná, kdo má nějaké starosti, třeba jestli jsem ráno napsala nebo nenapsala test z chemie. 


Chcete žít v bezpečném světě, kde neexistují starosti a můžete si dělat co chcete? To vše nabízí Elusion, virtuální realita, která nabízí únik ze skutečnosti. Ale je všechno opravdu tak bezpečné, jak hlásají reklamy v obchodech? 

Mladá Regan byla vždy velkou zastánkyní Elusion, vždyť to vymyslel její otec a ona byla jedním z prvních uživatelů. Teď Elusion řídí její nejlepší kamarád Patrick a virtuální svět se chystá k celosvětové distribuci. Jenže se začínají šířit drby, že Elusion není tak bezpečný, jak si hlavní hrdinka myslí, proto se rozhodne přijít věci na kloub. Podaří se ji tyto drby vyvrátit nebo je naopak potvrdí?

zdroj

Elusion jsem začala číst kvůli knižní výzvě na Databázi knih. A po  několika stránkách jsem si začínala říkat, co jsem si to na sebe zase ušila, protože kniha vůbec nebyla podle mých představ. A to jsem ani tentokrát neměla žádná očekávání...

Pokud se chystáte do knihy pustit, připravte se na velmi, ale opravdu velmi pomalý začátek, kde se nic moc neděje, akorát se na několika desítkách stránkách dočtete v podstatě nepodstatné informace, které by se dali shrnout do mnohem kratších úryvků. Své také dělá to, že je příběh velmi popisný a to se pak ty nudné stránky dost nashromáždí... Ale zhruba po sto stránkách už se konečně k něčemu začne schylovat a čtenář má větší šanci se začíst. Já s tím sice měla i nadále obtíže, protože mi vůbec nesedl styl, kterým byla kniha napsaná. Nedokážu přesně říct proč tomu tak bylo, ale mně to zkrátka přišlo divně napsané.
zdroj
Někteří z vás (pokud jste nikdy nečuchli k informatice) se možná budou ztrácet v některých techničtějších pasážích, které vysvětlují, jak vlastně Elusion funguje.
Samozřejmě se nevyhnete ani zaběhnutým klišé. Opět se můžete těšit na milostný trojúhelník, který dle mého názoru, není ani pořádně zpracovaný. A to nejspíš i proto, že žádný z nápadníků není nic extra, takže si nejspíš ani jednoho přímo nezamilujete.
Když už jsem u těch postav, tak musím zmínit, že mi hodně vadilo, že jsem nevěděla kolik je hlavním hrdinům. Chvílemi se mi zdálo, že Regan a Patrick jsou stejně staří, ale pak se ukázalo, že je Patrick řiditelem velké firmy, což vedlo k tomu, že jsem si ho přeřadila jako o hodně staršího, ale zase o tolik starší být nemohl, když byli nejlepší kamarádi... No, prostě jsem z toho byla mírně zmatená a musela se smířit s tím, že tahle kniha není nic pro mě.
Ale abych příběhu pouze nekřivdila, musím vyzdvihnout konec, který byl rozhodně podařenější, než zbytek knihy. Konečně se dělo něco pořádného a díky otevřenému konci naláká na další díl. 

Elusion se mi moc nelíbilo, ale možná to bylo způsobené tím, že mám přečtené Ready Player One, které bylo skvěle zpracované a já si ho nemohla vynachválit... Ale co se nelíbilo mně, to se může líbit někomu jinému a není nad to, udělat si vlastní názor, že?

HODNOCENÍ

Kniha: 2,5/5

Obálka: 3/5

8 komentářů:

  1. Tady je důkaz,že se nemá kniha soudit podle obalu.Obálka je fakt podařená,ale kniha mě moc nezaujala,takže si ji nepořídím :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně už se ani moc nelíbí ta obálka... Každopádně jsem knihu čekala lepší.

      Vymazat
  2. Uf no dúfala som, že kniha bude lepšia :-) Nedávno som ju vyhrala v súťaži a teraz niekedy by mi mala prísť, tak uvidíme, ale radšej nebudem mať priveľké očakávania :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba se tobě bude líbit víc, každopádně ti přeji, aby to tak bylo :D. Ehm, já neměla žádná očekávání, a jak to dopadlo... :D

      Vymazat
  3. Kniha mě svou obálkou opravdu zaujala, ale nevím jestli si jí koupit. Tvoje recenze mě přesvědčila, že to nikam nespěchá. Moc pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží na tom, jaké knihy se ti líbí. Pokud si například četla Ready Player One, tak tohle tomu nesahá ani po kotníky :D Děkuji :)

      Vymazat
  4. Ta obálka je skvělá, ale Tvoje recenze mě přesvědčila o tom, že si knihu nejspíš můžu nechat ujít. Uvidím, pokud se mi poštěstí nahlédnout do ní v knihovně, tak třeba... Každopádně moc děkuji za recenzi :)
    http://fiamorisrunning.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně už se moc ani ta obálka nelíbí... Třeba po tom nahlédnutí změníš názor, pro mě každopádně tahle kniha nebyla :D
      Vůbec není zač :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)