úterý 5. ledna 2016

Recenze: Rekviem

Autor: Lauren Oliver
Počet stran: 327
Série: Delirium
Díl v sérii: třetí
Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání ČR: 2013
"Jestli se tam ještě vrátíš, bude to pro tebe hodně špatné," prohodí. 
Donutím se pohlédnout mu do očí. "To je varování, nebo výhrůžka?"
"To je slib." Fred zvedne koutky rtů v chladném úsměvu. "Pokud nejsi se mnou, jsi proti mně. A tolerance zrovna moje přednosti nepatří. Cassie by ti to klidně potvrdila, ale myslím, že ji teď už moc lidí neposlouchá."  Štěkavě se zasměje. 


Život bez Amor Deliria se vyléčeným rozpadá. Nežádoucí se připravují na revoluci a chtějí si vzít zpět svá města. Na druhé straně ani vyléčení nezahálejí. Vydají se dokonce i do Divočiny, aby nákazu vymýtili... Schyluje se ke střetu, ve kterém může vyhrát pouze jedna strana, která to bude? 

Lena přesvědčí Juliana, aby se s ní vrátil do Divočiny, ale přidá se k nim i jeden nečekaný společník. Kromě toho, že se Lena ocitne v milostném trojúhelníku, brzy také zjistí, že Divočina již není tak bezpečná, jako bývala. Útoky regulátorů se stupňují a nevyléčení se seskupují, aby vrátili úder. Zda se jim to úspěšně povede, to už je jiná otázka... 
Závěrečný díl téhle série jsem dlouho odkládala, takže když jsem si našla volnou chvilku na čtení, rozhodla jsem se sáhnout zrovna po téhle knize. A jak se mi líbila?

Začátek příběhu byl velmi pomalý a já se do čtení musela nutit. Naštěstí se to po několika kapitolách zlomilo a kniha dostala svůj obvyklý spád a já se mohla nerušeně začíst.
zdroj
A brzy jsem narazila na věc, která se autorce velmi povedla, a to kontrast mezi světem vyléčených a Nežádoucích. Nejprve jsem se vyprávění z pohledu Hany dost obávala, protože jsem si říkala, co by na ní (oproti Leně, která se prodírá Divočinou) mohlo být zajímavého, no brzy jsem zjistila, že jsem se obávala zbytečně, protože vyprávění Hany bylo mnohdy lepší. Bylo zajímavé podívat se do hlavy někoho, kdo prošel procedurou. Možná, kdyby léčba fungovala úplně, tak by to bylo ještě o něco zajímavější.
Na druhou stranu mě toho hodně i zklamalo. Například vykreslení vztahů mezi Julianem, Alexem a Lenou. Na to, že ústředním tématem celé série je láska, tak závěrečný díl byl v tomto ohledu poněkud odbytý. Já se těšila na návrat Alexe v plné síle, no a on se nekonal.
Ale musím uznat, že ještě víc než on, mě štvala Lena. Její chování bylo nesnesitelné. Chce jednoho a běží do náruče tomu druhému, stěžuje si na Alexe, že se vybavuje s někým jiným a sama dělá to samé a vlastně ještě hůř... Ale to už tu dál nebudu rozpitvávat a půjdu si stěžovat na něco jiného. Například na ten konec. Otevřené konce nemám zrovna v lásce, a to, že jsem nedostala odpovědi na všechny otázky mě štve ještě víc. Přeci jenom, závěr by mohl být o něco lépe ukončený.

Ne, že by se mi Rekviem nelíbilo, ale čekala jsem trochu víc (já vím Ado, nemám nic čekat :D). Stojím si za tím, že Delirium je dobrá série, ale nejlepší byl první díl, kdy jsem se od čtení nemohla odtrhnout. 

HODNOCENÍ

Kniha: 3,5/5

Obálka: 3/5

8 komentářů:

  1. V jednom TAGu mi vyšlo, že bych si tuhle sérii měla přečíst. Tak snad se k ní dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako série to není špatné, ale nejvíc se mi líbil první díl :D Přeji, ať se k sérii dostaneš co nejdříve :)

      Vymazat
  2. Túto sériu som ešte nečítala, i keď na blogoch som na ňu už mnohokrát narazila. Nevyzerá to zle, možno sa do nej niekedy pustím :-) Pekná recenzia, škoda tých niektorých nedotiahnutých vecí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já myslela, že už ji četl snad každý, jenom já zaostávám :D To ano, ale přesto série stojí za přečtení :D

      Vymazat
  3. Tuhle sérii jsem ještě nečetla, ale tolik jsem o ní slyšela. Tak třeba se k ní taky jednou dostanu :).

    OdpovědětVymazat
  4. Odpovědi
    1. :D Dobře, tak já jdu s přehnaně velkým očekáváním na další knihu :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)