středa 13. ledna 2016

Recenze: Měsíční píseň

Autor: Patricia Briggs
Počet stran: 284
Série: Mercedes Thompson
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Fantom Print

Rok vydání ČR: 2009
"A tys mě neinformovala o tom, že jsi se setkala s cizím vlkem?" 
Teatrálně jsem si povzdychla. "Nepatřím k tvé smečce, Adame. Vím, že to jen těžko chápeš, proto budu mluvit pomalu: Nepatřím ti. Nejsem povinována ti cokoli říkat." 
Adam drsně zaklel. "Mladí vlkodlaci jsou nebezpeční, ženská! Obzvláště ti prochladlí a vyhladovělí." Pohlédl na Maca a jeho hlas se úplně změnil, zmizel z něj veškerý žár vzteku. "Mercy, pojď sem." 
Nepohlédla jsem dolů, abych zjistila, co v Macově tváři zahlédl. Udělala jsem krok vpřed, ale zjistila jsem, že se mi Mac obtočil kolem levé nohy. Zastavila jsem se, abych neupadla. "Ehm, nějak jsem se zasekla." 


Mercy Thompson se dokáže proměnit v kojota. Ale to není její jediný talent. Tím druhým je i vyhledávání potíží. Lépe řečeno, potíže vyhledávají ji, proto každou chvíli končí poněkud pomlácená... ale na druhou stranu, její život je jedna velká jízda.

Kožoměnec Mercy Thompsonová se neustále dostává do nějakého nebezpečí. Není divu, když její soused je alfou vlkodlačí smečky a v práci Mercy opravuje mikrobus patřící upírovi. Ani příslušníci fae jí nejsou cizí, jelikož její bývalý šéf se rád označuje za gremlina.
V prvním díle série Mercedes Thompson začíná dobrodružství ve chvíli, kdy přijde cizí vlkodlak k Mercy do práce a žádá tam o práci. To odstartuje lavinu událostí, která má za následek několik mrtvých těl a únos alfovy dcery. což je zaručený způsob, jak naštvat vlkodlaka... Podaří se Mercy dát věci zase zpátky do pořádku? 
Když jsem sérii Mercy Thompson četla poprvé, ihned se zařadila mezi moje nejoblíbenější urban fantasy série a teď po letech jsem se rozhodla dát si re-reading. A hlavně jsem byla zvědavá, jestli se mi knihy budou tolik líbit i nadále. Takže se pojďme podívat, jaký je můj verdikt teď.

Měsíční píseň začíná pomalu a pozvolna, tudíž na první pohled příběh nepůsobí nic moc, ale po pár kapitolách nastane zvrat a kniha začne uhánět pořádným tempem. Akce střídá akci a vy občas nebudete vědět, kde vám hlava stojí. Někomu možná bude kniha připadat nepřehledná, jelikož autorka čtenáře nijak nešetří a hází na něj spoustu informací, aby pochopil zákonitosti jejího světa. Proto není divu, že některé informace opakuje až příliš často, a to zase někomu může připadat trošku otravné. Přeci jenom, to, že Mercy vyrůstala v marokově smečce nám stačí připomenout jenom parkrát.
zdroj
Já upřímně přiznávám, že mi opakování informací vůbec nevadilo.
Pokud překousnete pár drobných vad, jako je například to opakování informací, tak vás kniha překvapí mnoha klady. Tím nejvýraznějším je, že se autorka nesoustředí pouze na klasické příšery, jako jsou upíři a vlkodlaci, ale díky své fantazii nám předvádí spoustu druhů fae a i samotná hlavní hrdinka je něčím zvláštním.
Tady můžete namítnout, že upíři a vlkodlaci hrají v knize podstatnou roli. To sice ano, ale i to autorka pojala po svém. Můžete se tak těšit na zákonitosti smečky a jejich magii, kterou alfa může využívat (i když se přiznám, že tohle na mě už v knize působilo malinko přehnaně). I u upírů se můžeme dočkat nějakého toho ozvláštnění, i když jejich provedení je hodně podobné jako těm v sérii Anita Blakeová, tedy, pokud si dobře vzpomínám.
Dalším velkým kladem knihy je sama hlavní hrdinka, která je poněkud tvrdohlavá a neustále strká nos i tam, kam by neměla. Sama o sobě ví, že není nepřemožitelná, ale stále se snaží vyrovnat ostatním, silnějším druhům, což většinou končí tím, že dostane pěknou nakládačku. Ale vy si ji můžete oblíbit i kvůli jejímu vtipu a tomu, jak umí chodit ve věcech záležitostí smečky.
zdroj
Co se ostatních postav týče, tak můžu prohlásit, že Patricia Briggs má talent na psaní sympatických postav, které vám přirostou k srdci, jen škoda, že některé zatím nedostaly moc prostoru.
Jistě, v knize naleznete i několik klišé, jako je milostný trojúhelník mezi hlavní hrdinkou a dvěma dominantními vlkodlaky, či to, že hlavní hrdinka většinou odhalí plány nepřítele dříve než ostatní, ale to se dá překousnout. A pokud přejdete drobné vady na kráse, můžete si dosytosti vychutnat skvělý příběh, který Patricia Briggs stvořila. Já ho vřele doporučuji.

Po re-readingu prvního dílu můžu prohlásit, že jsem spokojená, i když dříve jsem si nevšimla těch chybiček, na které jsem narazila teď. Ale přesto v mých očích tahle kniha neklesla a já jsem s ní velmi spokojená. Čtení jsem si užívala a nic mě nerušilo. A kniha je i dobrá k oprášení němčiny, jelikož sem tam narazíte na nějakou tu větičku, která prozkouší vaše znalosti. Takže pokud jste ještě knihu nečetli, doporučuji vám ji vyzkoušet. 

HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 4/5

6 komentářů:

  1. Já jsem naprosto divná. Jsem snad jediný člověk, kterému se Mercedes nelíbí :D Před pár lety, když jsem byla nemocná, jsem si z knihovny půjčila první dva díly, ale vůbec mě to nebavilo. A nechápu to, protože jsem fakt ještě nečetla jedinou negativní recenzi nebo názor. Opravdu nevím, čím to je, že mi nesedla :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě bylo tím, že jsi byla nemocná :D Měla by ses do knihy pustit znova, třeba názor přehodnotíš, já si Mercy nemůžu vynachválit... i když přiznávám, že pozdější díly ztrácejí na kvalitě :/.

      Vymazat
  2. Poznám túto sériu, i keď nie veľmi. Som však rada, že už viem ktorý je prvý diel, rada by som si ju prečítala, vyzerá to dobre :-) Štýlovo mi to príde rovnaká šálka kávy ako séria Kate Daniels (ak si nečítala, odporúčam :-) ).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuji si ji přečíst :D Kate Daniels jsem nečetla, ale chystám se a ano, myslím, že to bude docela podobné :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)